Depression, och vägen ut

De här bilderna beställdes till en bok, utgiven av Lundqvist läkemedel.

Formgivarna var eld och lågor för bilderna, men beslutsfattaren ville ha akvareller av solrosor istället.

Kanhända tog jag i för mycket med vissa av mina bilder, med bråddjup och förtvivlan. Eller att depression ska associeras med annat och inte minst illustreras mera andligt. Det kan jag förstå.

Men jag fick bra betalt ändå.

Bilderna togs med min första systemdigitalkamera, DSLR, en Fuji Finepix S1, (inbyggd i ett analogt Nikonhus, F60, tror jag - Nikon hade ännu inte offentliggjort någon digital systemkamera) och är dubbelexponeringar i klassisk bemärkelse - jag hade lust till det som en utmaning utan trolleri i PhotoShop.

Hela projektet startade med ett frågetecken. Jag var ovetande om både depression och illustration av ämnet.

Det blev därför många intervjuer och orsakerna till depression var lika många.

Bildskapandet måste börja någonstans, och då med en hand mot en panna, som fick mig att inse att ansikten måste undvikas.

Det fungerar sällan med att bara tänka fram lösningar. Skissa och prova.

Händer återstod, och jag experimenterade då med slumpvisa besökares händer. Innehavarna fick ta på sig min svarta tröja, så att bilden exponerades bara där händer fanns (genom hålet på en toarulle med svart insida). Därefter dubbelexponerade jag mot olika fonder, men dolde mitten av bilden, där händerna redan fanns. Mycken slump uppstod, och händer visade sig vara oändliga som uttrycksmedel (i åskådarens ögon, olika).

Fotograf Jan Nordén
Krafts torg 10b
223 50 Lund

Telefon: 046-13 16 48
E-post: fotograf.norden@telia.com