Om mig och firman

Jag satt i traktorn och somnade.

När jag studsade upp från ratten, var jag, Volvo 800:n och skumplogen på väg rakt ner mot Rönnarps djupa stenbrott.

Då stängde jag av. Somnade och vaknade med beslutet att bli fotograf ändå (mina föräldrar hade en fin gård, som min bror William nu äger och driver mycket bättre än jag skulle ha gjort. Men jag ville till slut ge jordbruk en slutlig chans, efter många års erfarenhet, som löntagare, och nu driva det tillsammans med William - på hans inbjudan och förslag). Detta efter att ha utbildat mig till fotograf på konstakademi i Nederländerna, Academie StJoost te Breda i fem år - en fantastiskt bra skola utn egentliga lärare, men istället ett tiotal lärdomsgivare i branschen, för att eleven skulle lära sig optik, kemi, studio, porträtt, reportage, formlära, bildgrammatik, smink, mörkrumsarbete, utställning, diashow och isynnerhet skapa/finna sin igenkännbara karaktär.

Detta var nog 1982.

Men jag drömmer fortfarande om det röda tegelhuset, statarhuset, som jag bodde i vid Spargodts Allé, där mitt i jordbruket. Med toastol på skorstenen och årstider inpå knuten.

Där startade jag min första studio, som då var ett ruckel.

Det är trettiofem år och tusentals bilder för många miljoner kronor sedan. Och nu är jag i min femte studio, ateljé, vilket det nu är, och den trivsammaste. Mitt i det gamla Lund. Långt från industrierna och reklambyråerna, som var min stora startmotor.

Bilder är berättelser. Texter hjälper att se, men bilderna är inte dekoration till texterna, som det lätt blir, när journalister fotograferar och ordet är Kung.

Är då bilden Drottningen. Som säger mer än tusen ord?

Varför jag är fotograf? - Tja, nånting med att ta vara på ögonblick, se bättre och förverkliga visioner.

Och jag har gjort det där med avtryck med en liten knapp i mina avgörande ögonblick, eller hur man översätter Decisive moment, vad det nu är...

Välkommen till Kossan i Soffan!

Det är jag som är Kossan i Soffan, som nog är mer känd än jag själv.

Bilden togs vid Billeberga i september 1983 på väg till Distriktssköterskan med min nyfödde son Hjalmar...händelsevis,

och var reklam för liggunderlag för kor i Österrike.

Och vill du läsa om intressanta typer mitt ibland oss och som tycker att arbete är onödigt svårare än lurendrejeri och stöld, kan du läsa om dem här: http://fotograf-norden.sk-3.se/?pid=98&sub=19

Fotograf Jan Nordén
Krafts torg 10b
223 50 Lund

Telefon: 046-13 16 48
E-post: fotograf.norden@telia.com